Vijf mensen opgepakt in Frankrijk na oproep om politie aan te vallen

Vijf mensen opgepakt in Frankrijk na oproep om politie aan te vallen

In Frankrijk zijn gisterochtend vijf mensen opgepakt omdat ze een oproep hadden gelanceerd om tijdens de komende G7-top in Biarritz een aanval op politieagenten te plegen. Dat meldt de Franse zender BFMTV vandaag en is ook bevestigd door gerechtelijke bronnen. Onder de vijf opgepakte verdachten bevindt zich een vrouw uit het departement Landes. Zij had in een bericht op een sociaalnetwerksite meegedeeld in welk hotel de politiemensen verbleven die voor de G7-top gemobiliseerd werden. De vier anderen zouden hebben opgeroepen om het gebouw in brand te steken.

Volgens BFMTV zijn de verdachten 24 tot 45 jaar oud. Het Franse nieuwsagentschap AFP schrijft dat sommige gearresteerde mensen deel uitmaken van de extreemlinkse actiegroep Black Bloc.

De komende top van de G7-landen vindt van 24 tot 26 augustus plaats in de badplaats Biarritz, in het zuidwesten van Frankrijk. Er zijn al enkele dagen strenge veiligheidsmaatregelen van kracht in de stad.

Verschillende tegenstanders van de top - onder meer antikapitalisten, andersglobalisten en milieuorganisaties - verzamelen sinds gisterenmorgen in de gemeente Urrugne, op zowat 20 kilometer van Biarritz. Zij willen een week lang vreedzaam actie voeren. Op zaterdag 24 augustus, bij de start van de G7-bijeenkomst, organiseren ze een grote betoging in Hendaye.

Bron: Belga