Van Overtveldt: "Rapport Rekenhof zullen we in rekening moeten nemen bij begrotingsbesprekingen"

Van Overtveldt: "Rapport Rekenhof zullen we in rekening moeten nemen bij begrotingsbesprekingen"

Dat de fiscale inkomsten tegenvallen door de terreurdreiging, is "een realiteit die we in rekening moeten brengen bij de volgende begrotingsbesprekingen". Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt in reactie op een nieuw rapport van het Rekenhof. De andere opmerkingen zullen verder bekeken worden, klonk het vanuit New York. Eén van de negatieve factoren die het Rekenhof aanstipt, zijn de aanslagen en de terreurdreiging in ons land. Van Overtveldt erkent het probleem, zoals hij ook vorige week al deed in de plenaire Kamer. Toen plaatste hij er wel enkele kanttekeningen bij, zoals Pasen dat dit jaar vroeger viel en dus de cijfers wat verder vertekent.

Het Rekenhof ziet echter nog problemen. Zo stelt het hof zich vragen bij de haalbaarheid van een reeks begrotingsmaatregelen, net als de onduidelijkheid rond de provisies voor de asielcrisis en de strijd tegen terreur. Bovendien genereren bepaalde fiscale maatregelen - zoals de accijnzen op tabak en diesel - volgens het Rekenhof geen recurrente opbrengsten.

Van Overtveldt, momenteel op werkbezoek in New York, houdt zich voorlopig op de vlakte. "Die opmerkingen zullen we nu bekijken en beantwoorden in de commissie financiën", aldus de minister. Hij wijst er wel nog op dat het Rekenhof de transparantie van de regering looft. "Ik denk dat dit een goede evolutie is", besluit hij.

Bron: Belga