Twaalf jaar na olympische titel wil Michael Rösch scoren voor België

Twaalf jaar na olympische titel wil Michael Rösch scoren voor België

België heeft voor het eerst biatleten op de Winterspelen. Florent Claude en Michael Rösch zijn allebei genaturaliseerd en verdedigen de kleuren van Team Belgium in Pyeongchang. Vooral Rösch, 34, heeft er al een mooie carrière opzitten met als hoogtepunt een olympische titel in 2006. Twaalf jaar nadat Rösch met de Duitse aflossingsploeg goud haalde op de Winterspelen in Turijn, staat de bebaarde biatleet in Zuid-Korea aan de start voor België. Zondag beginnen de competities met de 10 km sprint.

"Ik was hier al in 2009 voor het WK dus ik ken de site", legt Rösch uit in het Alpensia Biathlon Center, waar strijd zal worden geleverd. "We zijn hier nu een weekje en ik moet toegeven dat de trainingen nog niet echt goed zijn verlopen. Door de koude had ik wat last van stijfheid tijdens het skiën en ook het schieten ging niet super. Maar er zijn nog enkele dagen te gaan voor het zondag is en een mindere training betekent niet automatisch dat de wedstrijd ook zal tegenvallen. Fysiek voel ik me zeker OK. De komende dagen moet ik vooral mentaal de juiste focus vinden."

Rösch komt sinds 2014 uit voor België en zegt "trots" te zijn dat hij de nationale driekleur op de Spelen kan dragen. Hij wil zijn tweede vaderland graag een medaille schenken maar dat is allerminst vanzelfsprekend. "Biatlon is een heel onvoorspelbare sport. Het hangt vaak af van details. Er staan zo'n 110 atleten aan de start en onder hen kunnen er zestig de top tien halen. Als ik het realistisch bekijk, zou een plaats in de top tien, vijftien heel goed zijn."

Morgenavond volgt eerst nog de openingsceremonie. "Dat wordt heel speciaal", zegt Rösch. "In 2006 was ik er niet bij omdat we een dag later wedstrijd hadden. Nu zit er een dag tussen. Ik kijk er echt naar uit en ga ervan genieten."

Bron: Belga