Tunesische terreurverdachte werd in de gaten gehouden

Tunesische terreurverdachte werd in de gaten gehouden

De Tunesische jonge twintiger die verdacht wordt van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, zou concrete terreurplannen gehad hebben. De Duitse autoriteiten zouden daarvan ook op de hoogte zijn geweest. Dat heeft Ralf Jäger, de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, woensdagmiddag gezegd. Eerder raakte al bekend dat zijn naam, Anis A., fungeerde op de lijst van Duitse terreurverdachten en dat de politie ook zijn telefoon afluisterde.

De minister voegde verder nog toe dat de Tunesiër asiel had aangevraagd in Duitsland, maar dat die aanvraag werd afgewezen. De man zou daarom in een uitzetcentrum hebben verbleven, maar werd uiteindelijk vrijgelaten omdat zijn identiteit niet met zekerheid kon worden vastgesteld.

De verantwoordelijkheid voor dat debacle zou bij Tunesië liggen: dat land had volgens Jäger de foute papieren bezorgd aan Duitsland. De correcte papieren kwamen uitgerekend vandaag, twee dagen na de aanslag, toe.

Jäger verklaarde op de persconferentie dat de Tunesische autoriteiten ontkenden dat de verdachte een Tunesische staatsburger is. Faisal Daw, de woordvoerder van het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft intussen echter verklaard dat "de Tunische ambassade in Berlijn en de Duitse autoriteiten samenwerken om de verdachte te identificeren".

Bron: Belga