Trump sluit akkoord met Democraten over begroting en vermijdt zo shutdown

In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen en de Democraten een akkoord bereikt over de federale begroting. Daarmee wordt een stillegging van de federale administratie vermeden. Dat meldde de Amerikaanse president Donald Trump maandag. "Ik ben blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is gevonden (...) over een begroting voor twee jaar en over het schuldplafond", twitterde de president. De deal, die nog door het Congres moet, volgt na verklaringen van het ministerie van Financiën dat zei dat de federale overheid tegen september mogelijk zonder middelen zou komen te zitten indien de wetgevers voor hun zomerreces geen overeenkomst zouden sluiten.

In een reeks tweets had Trump het over een "echt compromis" dat "geen gifpillen" bevat. Details over het akkoord werden nog niet vrijgegeven.

In januari brak Trump nog het record van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis, die 35 dagen duurde. Reden voor die shutdown was de weigering van de Democraten om Trumps muur te financieren.

Bron: Belga