Tientallen Russen gewond bij Amerikaanse luchtaanval in Syrië

Bij de Amerikaanse luchtaanval van 7 februari in Syrië zijn tientallen Russen en burgers uit vroegere Sovjet-republieken gewond geraakt. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag erkend. Zij zijn naar Rusland overgebracht en krijgen een behandeling in verscheidene ziekenhuizen. Moskou zegt nog eens dat zij geen deel uitmaken van het leger. De Amerikanen vielen in de regio Deir ez-Zor regeringsgezinde milities aan. Washington zegt dat daarbij zowat 100 mensen zijn gedood.

Na lang stilzwijgen liet Moskou vorige week weten dat daarbij vijf Russen zijn omgekomen.

Daar zijn nu dus tientallen gewonden bijgekomen uit Rusland zelf en vroegere Sovjet-republieken.

Zij maakten geen deel uit van het leger en zijn "op eigen initiatief en met uiteenlopende doelstellingen" naar Syrië gegaan. "Het komt niet aan het ministerie van Buitenlandse Zaken toe om te oordelen over de legitimiteit en wettelijkheid van hun beslissing".

Sommige Russische en buitenlandse media hebben een uiteenlopende balans van de aanval gegeven. Zo is er sprake van tot 200 doden, terwijl Russische paramilitaire en nationalistische organisaties gewag maakten van slachtoffers in hun rangen.

Westerse media berichtten dat talrijke Russen in Syrië als huurling vechten, voor het privé-beveiligingsbedrijf Wagner Groep.

Het Russische ministerie van Defensie rept niet over huurlingen. Het zegt dat het incident van 7 februari door een "afwezigheid van coördinatie" tussen de regeringsgezinde milities en de Russische bevelvoering is veroorzaakt.

Volgens het Pentagon was de aanval een antwoord op een aanval op het hoofdkwartier van de SDF, een Arabisch-Koerdische militie die een bondgenoot van Washington is.

Bron: Belga