Tientallen journalisten protesteren voor deur rechtbank tegen gijzeling NOS-verslaggever

Vele tientallen journalisten hebben zich deze ochtend voor de rechtbank in Rotterdam verzameld voor een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. Het gaat om verslaggevers van verschillende media. De demonstratie, onder het motto 'Free Robert Bas', is een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen. Hij sprak de demonstranten toe en had het over "magistratelijk machtsmisbruik". De groep liep vervolgens een rondje om de rechtbank "in de hoop dat de rechters ons zien en horen".

Bas is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen. Het geven van antwoorden kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem, zo heeft Bas verklaard.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam oordeelt vandaag om 13.30 uur of Bas langer gegijzeld blijft. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is de beslissing om Bas te gijzelen "wel rechtmatig, maar niet proportioneel", zo zei hij in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ is "verbijsterd" en noemde de beslissing van de rechtbank "onbegrijpelijk" en "in hoge mate absurd". "Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Bron: Belga