Tien niet-permanente VN-Veiligheidsraadleden eisen bescherming van burgers in Idlib

Tien niet-permanente VN-Veiligheidsraadleden eisen bescherming van burgers in Idlib

De tien niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad vragen een "vredevolle oplossing" voor de Syrische provincie Idlib en vragen de betrokken actoren "alle nodige maatregelen te nemen om te burgers te beschermen." De tien niet permanente VN-leden - Bolivia, Ivoorkust, Guinea, Ethiopië, Kazachstan, Koeweit, Nederland, Peru, Polen en Zweden - zeggen in een mededeling "diep verontrust" te zijn "door het risico op een humanitaire catastrofe als er een militaire actie in de provincie Idlib komt". Ze roepen de strijdende partijen op "alle maatregelen te nemen om de burgers te beschermen, de bewegingsvrijheid te garanderen en de burgerlijke infrastructuur te beschermen."

De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley benadrukte in een eigen persmededeling dat het "brutale regime van Assad, gesteund door Rusland en Iran, de Syrische burgers niet mag blijven aanvallen en terroriseren". "Het regime en zijn bondgenoten moeten de militaire campagne staken om het politiek proces onder auspiciën van de VN een kans op slagen te geven." Gisteren leek Haley een militair offensief op Idlib nog te zullen accepteren, op voorwaarde dat er geen chemische wapens gebruikt worden. "Als ze de controle over Syrië willen heroveren, kunnen ze dat doen, maar dan zonder chemische wapens", verklaarde ze toen op een persconferentie.

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de situatie in de Syrische provincie Idlib. De regio in het noordwesten van Syrië is het laatste bolwerk van de rebellen in het land. Veel tegenstanders van het regime die eerder uit andere heroverde steden waren gevlucht of geëvacueerd, houden er zich schuil. Het Syrische regeringsleger plant samen met bondgenoten Rusland en Iran een offensief om de provincie te heroveren, maar de VN waarschuwen voor een grote humanitaire ramp. Rusland voerde afgelopen nacht al bombardementen uit in Idlib. Daarbij kwamen zeker twaalf mensen om het leven.

Bron: Belga