Temer beschrijft eerste maand als Braziliaans leider als "een oorlog"

Temer beschrijft eerste maand als Braziliaans leider als "een oorlog"

"Een oorlog", met die woorden omschrijft de Braziliaanse interim-president Michel Temer zijn eerste maand als Braziliaans staatshoofd na de schorsing van Dilma Rousseff, in een zaterdag gepubliceerd interview. "Dit is een oorlog, het was een oorlog", zei het staatshoofd aan de Braziliaanse krant Folha, die zaterdagavond delen van het interview publiceerde.

"Maar ondanks de onrust, de kritiek en de druk, is het een succesvolle maand geweest", zo verzekert hij. "We hebben de communicatie met het parlement hersteld, we hebben met een grote meerderheid wetten goedgekeurd en we zijn bezig met het herstellen van het vertrouwen in het land, niet niks voor de start van een regering."

Michel Temer van de Partij van de Democratische Beweging (PMDB), werd beschuldigd van verraad door presidente Dilma Rousseff, die geschorst werd zodat de Senaat kan onderzoeken of ze informatie over de begroting heeft achtergehouden om in 2014 herverkozen te raken. De regering-Temer werd ook al bekritiseerd omdat ze enkel uit mannen bestaat en conservatief is. Ook moesten twee ministers al opstappen omdat ze beschuldigd werden van corruptie.

Als het onderzoek van de Senaat slecht uitdraait voor Rousseff, zal Temer aanblijven tot aan de volgende verkiezingen in 2018. "Onze overwinningen in het parlement tonen aan dat er vandaag geen plaats is voor een terugkeer van Dilma", zegt Temer daarover.

Zijn eerste prioriteit is naar eigen zeggen de economie, aangezien Brazilië een historische recessie doormaakt. "We zijn in de negatieve zin verrast door wat we hebben aangetroffen", zo stelt Temer. "De overheidsfinanciën waren er nog erger aan toe dan we dachten: Petrobras (oliemaatschappij, red.) is failliet, de Post is failliet, en Electrobas (de openbare elektriciteitsmaatschappij, red.) is failliet."

Bron: Belga