Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als nieuwe Congolese premier

Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als nieuwe Congolese premier

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft ex-minister Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als eerste minister. Dat heeft de woordvoerder van de president gemeld. Het nieuws komt er net nadat de huidige premier, Bruno Tshibala, zijn ontslag aankondigde. Ilunga Ilukamba, de CEO van de spoorwegmaatschappij SNCC, werd benoemd in het kader van een politiek akkoord tussen Tshisekedi en diens voorganger Joseph Kabila, aldus de woordvoerder. Dat akkoord was nodig omdat Kabila's politieke familie erin geslaagd is om de macht te behouden op verschillende politieke niveaus, met onder meer een grote meerderheid in het parlement.

Ilukamba was eveneens minister van Financiën onder ex-president Mobutu Sese Seko, die het land meer dan 20 jaar (1965-1997) met ijzeren hand regeerde nadat hij via een staatsgreep aan de macht kwam.

De benoeming van de nieuwe premier komt er vier maanden na de eedaflegging van president Tshisekedi, op 24 januari. Hij moest echter wachten tot de huidige premier zijn ontslag aanbood, wat vandaag gebeurde. Volgens observatoren stond Tshisekedi in die vier maanden aan het hoofd van een land dat in de praktijk niet werd bestuurd, aldus BBC.

Ilunga Ilukamba's voorganger Bruno Tshibala werd in april 2017 door Kabila benoemd te midden van de politieke spanningen in het land. Die werden veroorzaakt doordat Kabila aan de macht bleef na zijn tweede ambtstermijn, terwijl dat volgens de grondwet niet toegelaten was. Dat leidde tot massale manifestaties, waartegen de ordediensten in september en december 2016 met geweld optraden. Op oudejaarsavond in 2016 werd een akkoord gesloten door bemiddeling van de kerk, waardoor Kabila aan de macht mocht blijven als er eind 2017 verkiezingen werden georganiseerd. Uiteindelijk vonden die verkiezingen pas op 30 december 2018 plaats, toen oppositiekandidaat Félix Tshisekedi werd verkozen tot nieuwe president.

Bron: Belga