Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt voor krijgsraad

Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt voor krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt vandaag voor de Surinaamse krijgsraad. Het is zijn enige kans om zijn veroordeling tot 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de decembermoorden, aan te vechten. De straten rondom de rechtbank in het centrum van Paramaribo zijn al sinds middernacht afgesloten voor het publiek. Omdat de meeste scholen, bedrijven en andere instanties in die buurt daardoor slecht of niet bereikbaar zijn, hebben ze hun deuren gesloten.

Hoewel de zaak van Bouterse pas om 9 uur Surinaamse tijd (13 uur in België) begint, is de verwachting dat het vanaf een uur of half zeven al een drukte van belang zal zijn rondom de rechtbank. De partij van Bouterse, de Nationaal Democratisch Partij (NDP), heeft de afgelopen week haar achterban opgeroepen om vandaag massaal aanwezig te zijn om hun leider te ondersteunen. Het streven van de organisatie was om zeker 15.000 mensen op de been te brengen.

Na afloop van de zitting zal Bouterse zijn partijgenoten toespreken, zo heeft hij toegezegd.

Bouterse kreeg eind vorig jaar 20 jaar cel voor het medeplegen van de decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente tegenstanders van zijn militaire regime werden vermoord.

Bron: Belga