Student die vastzat in Noord-Korea is overleden

Student die vastzat in Noord-Korea is overleden

Otto Warmbier (foto) reisde iets minder dan twee jaar geleden met de in China gevestigde reisorganisatie Young Pioneers Tours naar Noord-Korea. De 22-jarige jongeman was volgens zijn ouders op zoek naar avontuur en koos daarom voor die ongewone bestemming. Ter plaatse werd hij gearresteerd voor het stelen van een propaganda-affiche in een hotel. Dat is op zich al een futiele reden, en volgens een van zijn reisgezellen heeft hij het zelfs niets eens gedaan.

Foltering

Op 13 juni werd Warmbier vrijgelaten, maar tot grote ontsteltenis van zijn ouders was hij in coma. Volgens de Noord-Koreanen was dat een gevolg van de spierverlamming botulisme en een slaappil, maar de Amerikaanse dokters vonden daar geen sporen van. Wel ontdekten ze zware hersenschade door een tekort aan zuurstof. Het is niet duidelijk of zijn toestand het gevolg is van foltering, maar die kans is reëel. Noord-Korea foltert vaker gevangenen, al werd een westerling nog nooit zo zwaar toegetakeld.

«Brutaliteit»

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reactie «de brutaliteit van het Noord-Koreaanse regime veroordeeld, nu we zijn laatste slachtoffer betreuren». «Otto's lot maakt de vastberadenheid van mijn administratie nog groter om dergelijke tragedies te voorkomen voor onschuldige mensen die in de handen vallen van regimes die de rechtsstaat of simpel menselijk fatsoen niet respecteren», klonk het. Momenteel worden nog drie Amerikanen vastgehouden door het regime in Noord-Korea. Niemand weet hoe het met hen gaat.