Steunbetoging voor Turkse academicus in hongerstaking aan Centraal Station

Steunbetoging voor Turkse academicus in hongerstaking aan Centraal Station

Een 50-tal mensen hebben zaterdagavond aan het Brusselse Centraal Station een steunbetoging gehouden voor de Turkse academicus Nuriye Gulmen. De vrouw is al 269 dagen in hongerstaking en werd vrijdag veroordeeld door een rechtbank in Ankara veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden cel. Dezelfde rechtbank liet de vrouw wel vrij, onder gerechtelijk toezicht, in afwachting van haar proces in beroep. "Eindelijk zal ze terug de zon en de wind kunnen voelen zoals ze wenste", zegt Bahar Kimyongür, initiatefnemer voor de betoging. Nuriye Gulman was samen met leerkracht Semih Ozakca in maart aan een hongerstaking begonnen, nadat ze ontslagen werden in het kader van de zuivering door de regering na de mislukte staatsgreep in Turkije van 15 juli 2016. In totaal verloren meer dan 150.000 mensen hun baan.

"Sinds haar ontslag eiste Nuriye dagelijks dat ze terug in dienst zou genomen worden", zegt Bahar Kimyongür van het 'Comité belge pour la levée de l'Etat d'urgence en Turquie' dat de steunbetoging organiseerde. "Ze bleef zich verzetten tegen de zuiveringen die het Erdogan-regime doorvoerde. Dat heeft ertoe geleid dat ze uiteindelijk gearresteerd werd voor terrorisme."

Gulman werd in mei gearresteerd voor lidmaatschap aan terroristische organisatie DHKP-C, net als Semih Ozakca, en in september werden ook hun advocaten opgepakt.

"Paradoxaal genoeg werd Semih Ozakcan vrijgesproken en werd Nuriye Gulmen, die voor exact hetzelfde vervolgd werd, veroordeeld", gaat Kimyongür verder. "Beiden verkeren in deerniswekkende toestand en overleven op water, suiker, zout en vitamine B. We zijn wel opgelucht dat Nuriye nu is vrijgelaten."

Bron: Belga