Staakt-het-vuren in Syrië eindigt vanavond

Staakt-het-vuren in Syrië eindigt vanavond

Het staakt-het-vuren in Syrië, dat er vorige week kwam op voorspraak van de Verenigde Staten en Rusland, eindigt vanavond om 19.00 uur lokale tijd, zegt anonieme bron binnen het Syrische leger vandaag. Of de tijdelijke wapenstilte wordt verlengd, blijft onduidelijk. "Het Syrische leger heeft effectief beslist om de strijd tot zondagavond te staken, maar Rusland heeft beslist om het staat-het-vuren te verlengen waardoor het uiteindelijk maandagavond om 19.00 uur zal eindigen", zei een hooggeplaatste militair die anoniem wenst te blijven. "We weten niet of er een verlenging komt", voegde hij er nog aan toe.

Na de luchtaanvallen van de VS tegen het Syrische leger in het oosten van het land, stond het akkoord tussen de VS en Rusland op springen. Daarnaast werd het rebellenhoofdkwartier in Aleppo gisterenavond ook nog gebombardeerd vanuit de lucht.

Dat er ondanks het staakt-het-vuren geen humanitaire hulp kon worden geleverd aan Aleppo, is een mislukking waar zowel de VS als Rusland de verantwoordelijkheid voor van zich afschuiven.

Vandaag staat het konvooi van de VN, dat de humanitaire hulpgoederen tot in Aleppo moet begeleiden, nog steeds geblokkeerd aan de Turks-Syrische grens, zegt Stephen O'Brien, verantwoordelijke voor de coördinatie van noodhulp van de VN. "Ik ben droevig en ontgoocheld dat er nog steeds geen VN-konvooi is toegelaten in Syrië om naar Aleppo te gaan, waar ongeveer 275.000 mensen vastzitten in de belegerde stad zonder water, voedsel, onderdak en medicatie."

Sinds het geweld in en rond Aleppo opnieuw is opgelaaid op 7 juli, werd er nog geen enkele noodhulp geleverd aan de stad. "De humanitaire hulp moet neutraal, onpartijdig en buiten elke politieke of militaire agenda blijven", zei O'Brien nog.

Bron: Belga