Slowaakse partij verzamelt handtekeningen voor Slovexit-referendum

Slowaakse partij verzamelt handtekeningen voor Slovexit-referendum

Aangemoedigd door de Britse verwerping van het EU-lidmaatschap is in Slovakije een extreemrechtse partij handtekeningen beginnen verzamelen om een referendum te organiseren over een gebeurlijke 'Slovexi'. "Slovakije moet tijdig uit de zinkende Titanic stappen", zei chef Marian Kotleba van de ultranationalistische Ludovà strana - Nasje Slovensko (Volkspartij - Ons Slovakije, LSNS) op zijn Facebookpagina. Slovakije, een land met 5,4 miljoen inwoners, is sinds 2004 lid van de Europese Unie en sinds 2009 van de eurozone. Bratislava neemt op 1 juli het roterende EU-voorzitterschap over van Nederland.

Tijdens de jongste parlementsverkiezingen, in maart, zorgde de LSNS voor een verrassing door met 8,6 procent van de stemmen 14 van de 150 zetels in het parlement te veroveren, vooral te danken aan een fel anti-immigratiebetoog. Dat parlement wordt nog steeds gedomineerd door de als centrumlinks bestempelde partij Smer-SD (Richting- Sociaaldemocratie) van premier Robert Fico.

Kotleba, gouverneur van de regio Banska Bystrica, is berucht om zijn racistische uitlatingen. Zijn voornaamste zondebokken zijn de Rom-zigeuners. LSNS-leden houden soms optochten in een kledij die herinnert aan het fascisme van de jaren '30 en '40.

Bron: Belga