Sissi verdedigt zijn strategie tegen jihadisten in Sinaï

Sissi verdedigt zijn strategie tegen jihadisten in Sinaï

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi heeft dinsdag zijn strategie verdedigd tegen de jihadisten in de Sinaï, waar tientallen koptische families op de vlucht sloegen. Terreurgroep Islamitische Staat (IS), die in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï een lokale tak heeft, publiceerde vorige week een video waarin de kopten, de christelijke gemeenschap in Egyte, geviseerd werden.

Sinds vrijdag hebben tientallen christelijke gezinnen het geweld in het noorden van de Sinaï ontvlucht. Sinds eind januari kwamen in het dorp El Arish zeven kopten om bij een reeks aanslagen die vermoedelijk het werk waren van jihadisten.

De Egyptische president Sissi zei dinsdagavond op televisie dat de aanvallen bedoeld zijn om te verdelen, "in de hoop dat regering verweten wordt niet te helpen". Volgens Sissi worden de kopten echter niet in de steek gelaten, en wordt het leger en politie ingezet tegen de jihadisten in het gebied.

"Er werd mij een plan voorgesteld om heel El Arish te evacueren, en het hele gebied leeg te maken, om de militaire operaties te vergemakkelijken. We hebben gezegd 'nee, laat de mensen er leven'. We zijn als een chirurg die het gevaar wil verwijderen zonder de rest van het lichaam te beschadigen", zo verdedigde hij zijn strategie.

Sinds het leger in 2013 de islamistische president Mohamed Morsi afzette, is de Sinaï bijna dagelijks het toneel van jihadistische aanslagen op de politie en het leger.

De kopten, die tien procent van de 92 miljoen Egyptenaren uitmaken, werden in het verleden ook al geviseerd in de Sinaï, waar de jihadistische aanvallen toenamen sinds de publicatie van de IS-video.

Bron: Belga