Russische straaljagers doodden sinds 2015 meer dan 8.000 burgers in Syrië

Russische straaljagers doodden sinds 2015 meer dan 8.000 burgers in Syrië

Minstens 8.289 burgers zijn door Russische gevechtsvliegtuigen gedood sinds de start van Russische militaire operaties in Syrië in 2015, meldt een toezichthoudende groep vandaag. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit het Verenigd Koninkrijk werkt, verklaarde dat 1.997 van de burgers die overleden door luchtaanvallen kinderen jonger dan 18 jaar waren. De aanvallen werden voornamelijk door Russische gevechtsvliegtuigen uitgevoerd op verschillende rebellengebieden in Syrië.

Rusland, dat een belangrijke bondgenoot van Syrisch president Bashar al-Assad is, begon eind september 2015 met aanvallen op rebellengebieden, tegen zowel jihadistische groepen als de Islamitische Staat.

Volgens de waakhond werden ook zo'n 5.485 rebellen en leden van jihadistische groepen, zoals de aan al-Quada gelinkte Hayat Tahrir al-Sham, door Russische gevechtsvliegtuigen gedood.

In april 2019 startten Rusland en de Syrische regeringstroepen een grootschalige operatie in Noordwest-Syrië, waardoor meer dan 160.000 mensen ontheemd werden.

Bron: Belga