Roemeense minister stapt op nadat politie faalt ontvoerd meisje te redden

De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken Nicolae Moga stapt op. Hij heeft vandaag zijn ontslag aangekondigd nadat de politie er niet in was geslaagd om vorige week een ontvoerd meisje te bevrijden. Een Roemeense man heeft bekend dat hij het 15-jarige meisje had ontvoerd, verkracht en vermoord, net als een ander jong meisje dat al sinds april was vermist. De moord op het 15-jarige meisje leidde tot grote verontwaardiging in Roemenië. Het slachtoffer had de politie nog kunnen bellen met de gsm van haar ontvoerder, maar het duurde uiteindelijk nog 19 uur vooraleer de politie haar lichaam vond.

"Ik heb beslist uit mijn functies te stappen om het prestige van het ministerie te bewaren, dat ernstig is geraakt door de falende handelingen van verschillende van haar werknemers", aldus de minister.

De 15-jarige Alexandra werd woensdag ontvoerd door een man terwijl ze aan het liften was om thuis te raken. Donderdagochtend was ze er verschillende keren in geslaagd om het noodnummer 112 te bellen met een gsm, en ze zei toen dat ze werd vastgehouden in een huis in de stad Caracal. Ze riep ook "hij komt eraan, hij komt eraan", vooraleer het laatste telefoongesprek werd afgebroken.

De politie doorzocht eerst drie foute woningen en slaagde er pas twaalf uur na de oproepen in om het huis van de ontvoerder te lokaliseren. Daarop vroegen de agenten een huiszoekingsbevel en wachtten ze nog tot de volgende ochtend om de woning te betreden, 19 uur na de telefoontjes. Daar vonden ze het verbrande lichaam van het meisje.

De 65-jarige verdachte en eigenaar van de woning, Gheorghe Dinca, zit in voorarrest. Hij verscheen vandaag kort voor een lokale rechtbank en zei dat hij niet in beroep ging tegen zijn arrestatie. Volgens Roemeense media werd hij ook verhoord voor de moord op een derde meisje, van wie het onthoofde lichaam in 2015 in een park werd gevonden.

De minister, die amper een week in functie was, is al de derde hooggeplaatste functionaris die in verband met de zaak heeft afgetreden, na politiechef Ioan Buda en de directeur van de speciale telecommunicatie (STS), Ionel Vasilca. Ook drie politieofficieren van het departement waartoe Caracal behoort, zijn ontslagen. Tegen acht andere politieagenten loopt een strafprocedure voor gebreken in hun onderzoek.

President Klaus Iohannis hekelde dinsdag "een lange reeks fouten" van de autoriteiten en vroeg snelle maatregelen opdat "zulke tragedies kunnen worden vermeden".

Bron: Belga