Regeringscrisis Italië - Giuseppe Conte mag opnieuw regering vormen in Italië

Giuseppe Conte heeft van president Sergio Mattarella opnieuw de opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen, en hij heeft die opdracht aanvaard. Dat is donderdagavond bekendgemaakt nadat Conte bij de president was langsgegaan. Eerder op de dag hadden de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega Nord aangekondigd een akkoord te hebben over de samenstelling van de regering. Die nieuwe regering wordt morgen/vrijdag, om 16 uur, ingezworen. In de nieuwe regering zou de onbekende economieprofessor Giovanni Tria minister van Financiën worden.

Carlo Cottarelli, die maandag van de president de opdracht kreeg om een regering te vormen, heeft die opdracht donderdagavond alweer teruggegeven. Cottarelli kreeg die opdracht nadat Conte vorige zondag de handdoek had gegooid omdat de president niet akkoord ging met Paolo Savona op de post van minister van Financiën. Savona zou opnieuw in de regering komen, maar nu met Europese aangelegenheden als bevoegdheid.

De 53-jarige Conte is nieuw in de politiek. De partijleiders van de Lega en de Vijfsterrenbeweging aasden allebei op de post van premier, maar schaarden zich uiteindelijk achter Conte.

Bron: Belga