Race Witte Huis - Sanders geeft nederlaag tegen Clinton toe in Missouri

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft indirect zijn nederlaag toegeven bij de voorverkiezing in Missouri, die dinsdag plaatsvond. De uitslag van de verkiezing was zeer nipt - Clinton haalde 49,6 procent, Sanders 49,4 pct -, maar de woordvoerder van de campagne van Sanders liet weten dat de senator van Vermont geen hertelling vraagt van de stemmen. Sanders verdedigde zijn beslissing door te zeggen dat hij "een beetje belastinggeld van de inwoners van Missouri wilde sparen".

Dinsdag vonden in Missouri vijf voorverkiezingen plaats. In Florida, North Carolina, Illinois en Ohio werd Clinton uitgeroepen tot winnaar. In Missouri werd de stemming vanwege het zeer kleine verschil stopgezet, in afwachting tot er eventueel een hertelling zou worden geëist.

"Wat echt telt zijn de afgevaardigden, en die worden zo goed als gelijk verdeeld in Missouri en Illinois', aldus de woordvoerder nog. Volgens RealClearPolitics.com hebben Sanders en Clinton beiden 34 afgevaardigden gewonnen in Missouri, en won Clinton er drie meer dan Sanders (73 tegen 70) in Illinois.

Na de verkiezingen van dinsdag staat de afgevaardigdenteller voor Clinton op 1.606, tegen 851 voor Sanders. Om de nominatie voor de presidentsverkiezing in november in de wacht te slepen, heeft de Democratische kandidaat minstens 2.382 afgevaardigden nodig.

Bron: Belga