Protesten in Hongkong gaan verder

Protesten in Hongkong gaan verder

In Hongkong wordt voor het elfde weekend op rij actiegevoerd voor meer democratische hervormingen. De acties die vandaag onder een gutsende regen plaatsvinden, verlopen voorlopig vreedzaam, maar het zwaartepunt wordt morgen verwacht. Dan hopen de organisatoren van de protesten 1 miljoen mensen op de been te krijgen. De protesten in de voormalige Britse kroonkolonie begonnen uit onvrede met een voorstel om de uitlevering van verdachte misdadigers aan China te vergemakkelijken. Na meer dan twee maanden van aanhoudende manifestaties is de protestbeweging uitgegroeid tot een roep om meer democratie in wat sinds 1997 een bijzondere administratieve regio van China is.

Dinsdag kwam het nog tot geweld op de luchthaven van Hongkong, maar de voorbije dagen bleef het rustig. Vandaag, zaterdag, gaan de acties verder. Volgens de krant South China Morning Post gaf de politie toestemming voor drie manifestaties. Aan een eerste actie namen duizenden leerkrachten deel die hun steun willen betuigen aan de hoofdzakelijk jonge actievoerders. Het wordt uitkijken of de andere manifestaties even vreedzaam verlopen.

Het Hongkongse parlementslid Claudia Mo, dat mee ijvert voor democratische hervormingen, hoopt dat er morgen minstens 1 miljoen mensen de straat opkomen. De politie zette het licht op groen voor een bijeenkomst in een groot park, maar weigert voorlopig een nieuwe manifestatie in de straten van Hongkong. Dit verbod werd de voorbije weken meermaals in de wind geslagen, waarna het telkens tot rellen kwam tussen boze manifestanten en de politie.

Het is ook uitkijken of China laat begaan. De voorbije week werd duidelijk dat Chinese troepen zich verzameld hebben in en rond een groot stadion in Shenzhen, een metropool die vlakbij de grens met Hongkong ligt.

Bron: Belga