President Trump heeft geprobeerd speciaal aanklager Mueller te ontslaan

President Trump heeft geprobeerd speciaal aanklager Mueller te ontslaan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd speciaal aanklager in de Rusland-affaire Robert Mueller te ontslaan, zo blijkt uit het vandaag vrijgegeven rapport van deze laatste. Ook zou Mueller niet in staat zijn om Trump vrij te pleiten van verdenkingen van belemmering van de rechtsgang. Op 17 juni 2017 heeft het staatshoofd het hoofd van de juridische diensten van het Witte Huis, Don McGahn, "opgedragen" Mueller van "belangenvermenging" te beschuldigen en zijn "herroeping" te vragen. McGahn heeft geweigerd zich daarnaar te plooien, zegt het rapport.

De speciale aanklager heeft voorts in zijn rapport geschreven dat het niet mogelijk is om de president vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. "Als we zeker zouden zijn, na een diepgravend onderzoek, dat de president duidelijk geen belemmering van de rechtsgang heeft gepleegd, zouden we dat zeggen. Op basis van de feiten en de toepasbare wettelijke standaarden, zijn we niet in staat dat oordeel uit te spreken", klinkt het na 22 maanden onderzoek.

Minister van Justitie William Barr, die een persconferentie gaf naar aanleiding van het rapport, had zelf al besloten dat Trump het onderzoek niet heeft gehinderd.

Bron: Belga