Portugese "klokkenluider" die aan basis lag van Football Leaks voor de rechter

Portugese "klokkenluider" die aan basis lag van Football Leaks voor de rechter

Rui Pinto, de Portugese "klokkenluider" die aan de basis lag van "Football Leaks" en onder meer in verdenking gesteld is wegens afpersing met verzwarende omstandigheden en computersabotage, moet zich voor de rechter verantwoorden. De 31-jarige man worden 93 aanklachten ten laste gelegd. Het OM had 147 aanklachten gevorderd. Rui Pinto was de anonieme klokkenluider achter Football Leaks. Begin januari vorig jaar werd hij opgepakt in Hongarije. In maart werd hij uitgeleverd aan Portugal, want hij zou gepoogd hebben het investeringsfonds Doyen Sports af te persen door 500.000 à 1 miljoen euro te eisen in ruil voor het niet langer publiceren van documenten die hij illegaal bekomen had in de computersystemen van de club Sporting Lissabon en van Doyen.

Volgens het Portugese OM drong Pinto ook binnen in de informaticasystemen van de Portugese Voetbalfederatie, het advocatenkantoor PLMJ en het parket-generaal van Portugal.

De advocaten van Rui Pinto stellen hun cliënt voor als een "heel belangrijke Europese klokkenluider", die de parketten van verscheidene landen, waaronder België, in staat stelde onderzoeken te openen naar verduistering in het voetbal.

Wanneer het proces van start gaat, is nog niet duidelijk.

Bron: Belga