Poolse generaal veroordeeld voor vliegtuigcrash Lech Kaczynski

Poolse generaal veroordeeld voor vliegtuigcrash Lech Kaczynski

De voormalige adjunct-chef van de Poolse beschermingsdienst BOR is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden voor de vliegramp bij Smolensk in 2010, die het leven kostte aan de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski en 95 andere inzittenden. Een rechtbank in Warschau oordeelde dat generaal Pavel Bielavny zijn taken tijdens de voorbereiding van de vlucht niet naar behoren had uitgevoerd en legde hem behalve een voorwaardelijke celstraf, ook een boete van 10.000 zloty (2.267 euro) op. Bij de vliegramp bij Smolensk stortte het Poolse regeringsvliegtuig kort voor de landing neer in de buurt van het militair vliegveld van de Russische stad Smolensk. Alle inzittenden kwamen bij het ongeluk om het leven, onder wie Lech Kaczynski, diens vrouw en verscheidene politieke en militaire leiders. Het gevolg was opweg naar een herdenkingsplechtigheid voor het bloedbad van Katyn, waarbij 22.000 Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Sovjets werden geëxecuteerd.

Een rechtbank in Warschau achtte generaal Pavel Bielavny schuldig aan nalatigheid: hij zou onder meer de stad Smolensk niet als landingsplaats hebben mogen kiezen. De rechtbank verwierp daarnaast ook de speculatie dat het vliegtuig neerstortte omdat het aangevallen werd.

Jaroslaw Kaczynski, broer van de overleden president en huidig voorzitter van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), liet al weten tevreden te zijn met de beslissing. "Ik hoop dat er nog andere veroordelingen zullen volgen", zei hij.

Bron: Belga