Politieagenten aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag op zwarte man

Politieagenten aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag op zwarte man

Een Amerikaanse politieagente die vorige week een zwarte man heeft doodgeschoten in Oklahoma, is donderdag aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag. In de Verenigde Staten lopen de spanningen momenteel opnieuw hoog op nadat opnieuw twee Afro-Amerikanen werden gedood door politiekogels. In Charlotte, North Carolina, vonden al twee avonden op rij protesten plaats, die uitmondden in rellen tussen manifestanten en de hulpdiensten. Er is een aanhoudingsbevel tegen politieagente Betty Shelby uitgevaardigd, aldus procureur Steve Kunzweiler tijdens een persconferentie. Ze wordt ervan verdacht vrijdag het vuur te hebben geopend op de 40-jarige Terence Crutcher, nadat die met zijn handen omhoog tot aan zijn wagen was gewandeld. De schietpartij werd gefilmd door camera's in een politiehelikopter en in een politiewagen.

Op beelden is te zien hoe Crutcher eerst een schok krijgt met een taser en daarna wordt neergeschoten. Volgens documenten die werden ingediend bij de rechtbank van Tulsa, voelde Shelby zich bedreigd door de man. Er werd echter geen wapen gevonden op het lichaam van de man of in zijn wagen.

Shelby riskeert een celstraf van minstens vier jaar, die kan oplopen tot levenslang.

Deze week opende het Amerikaanse ministerie van Justitie bovendien een burgerrechtenonderzoek naar aanleiding van de dood van Crutcher, verklaarde procureur-generaal Loretta Lynch woensdag.

Dinsdag werd nog een andere zwarte man doodgeschoten door de politie in Charlotte. De 43-jarige Keith Scott werd doodgeschoten toen hij volgens de politie gewapend was, terwijl zijn familie en een getuige verklaarden dat hij een boek vasthield, en geen wapen. In Charlotte vonden al twee avonden op rij hevige protesten plaats, die uitmondden in rellen tussen de hulpdiensten en de politie, waarbij al verschillende gewonden vielen.

Bron: Belga