Politie verwacht meer geweld bij zeventigste verjaardag van Volksrepubliek China

Politie verwacht meer geweld bij zeventigste verjaardag van Volksrepubliek China

De Hongkongse politie verwacht morgen "gewelddadige aanvallen" in de voormalige Britse kolonie. Die dag viert de Volksrepubliek China zijn zeventigjarig bestaan, en ondanks een verbod zullen betogers waarschijnlijk toch de straat op trekken. De Chinese autoriteiten willen vermijden dat protesten de centrale regering in Peking in verlegenheid brengen. Na de zware protesten van afgelopen weekend wordt de stad maandag weer opgeruimd.

Burgerrechtenorganisatie CHRF zei vandaag dat de autoriteiten weigeren toestemming te geven voor een mars op dinsdag met Victoria Park als vertrekpunt.

Al bijna vier maanden lang worden er bijna dagelijks betogingen gehouden tegen de toenemende invloed van China en voor democratische hervormingen. In de aanloop naar China's verjaardag zijn de spanningen nog verder opgelopen. Bij de protesten van afgelopen weekend heeft de politie naar eigen zeggen 157 mensen gearresteerd, onder wie 67 studenten. Volgens CHRF werden vandaag ook de prominente activisten Gregory Wong en Ventus Lau gearresteerd.

Bron: Belga