Peking verwerpt de "quasi-terroristische" agressie tegen Chinezen in Hongkong

Peking verwerpt de "quasi-terroristische" agressie tegen Chinezen in Hongkong

De acties van manifestanten die twee Chinezen hebben aangepakt op de luchthaven van Hongkong "verschillen niet van de gruweldaden van terroristen". Dat hebben Chinese autoriteiten verklaard. "We verwerpen ten sterkste deze quasi-terroristische daden", verklaarde Xu Luying, een regeringswoordvoerder in Hongkong. Peking sprak ook zijn steun uit voor de politie van Hongkong, nu de manifestaties escaleren. "Het is shockerend en huiveringwekkend om openlijk ernstige geweldmisdrijven te plegen", klinkt het nog.

Gisteren werden twee Chinezen belaagd door manifestanten op de luchthaven. Een man, die volgens de betogers een spion was, werd vastgebonden aan een bagagekar en werd door een kleine groep geslagen. Volgens Global Times, een officiële Engelstalige Chinese krant, ging het om een journalist. Bij een ander incident werd een andere man belaagd door een groep demonstranten. De veiligheidsdiensten moesten pepperspray gebruiken toen ze de man probeerden te helpen.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Bron: Belga