Parijse restauranthouder krijgt boete voor video van terreuraanslag 13 november

Parijse restauranthouder krijgt boete voor video van terreuraanslag 13 november

De uitbater van een restaurant in Parijs is veroordeeld tot het betalen van een boete, omdat hij een video had verspreid van de terreuraanval die op 13 november 2015 in zijn zaak plaatsvond. De rechter veroordeelde hem ook tot het betalen van schadevergoedingen. Het restaurant Casa Nostra is een van de acht plaatsen in Parijs die op 13 november 2015 door de terreugroep Islamitische Staat (IS) werd aangevallen. De aanslag heeft in totaal aan 130 mensen het leven gekost, maar geen enkele van die doden viel in Casa Nostra.

Vijf dagen na de aanslag dook op de website van de Britse krant Daily Mail een video op, waarin te zien was hoe de klanten in Casa Nostra onder vuur werden genomen door de jihadisten. De beelden gingen vervolgens de wereld rond. Verschillende mensen die herkenbaar in beeld kwamen, hadden daarop een klacht ingediend.

De correctionele rechtbank oordeelt nu dat de 45-jarige restauranteigenaar zich schuldig heeft gemaakt aan onder andere "het openbaar maken van beelden van een bewakingscamera aan onbevoegden". Hij moet daarom een boete van 10.000 euro ophoesten. Ook twee medeplichtigen krijgen een geldboete opgelegd, van 1.500 en 5.000 euro. Bovendien moeten de drie ook nog eens 6.000 schadevergoeding betalen aan elk van de vijf burgerlijke partijen.

Volgens verschillende bronnen heeft de restauranthouder 50.000 euro ontvangen bij de verkoop van de beelden. Maar zelf ontkent hij dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Een van de medeplichtigen heeft wel toegegeven 6.000 euro te hebben gekregen.

Bron: Belga