Opnieuw een wereldwijde klimaatstaking

Opnieuw een wereldwijde klimaatstaking

Vandaag vindt er alweer een wereldwijde klimaatstaking plaats onder leiding van Fridays for Future, om een week van internationale klimaatacties af te sluiten. Er zijn acties gepland in Azië, Amerika en Europa. Volgens een lijst die dinsdag werd bijgewerkt, zijn er stakingen gepland in India, Spanje, Italië, Zweden, Denemarken, Finland, Portugal, Duitsland, Chili, Argentinië en Canada. In Nieuw-Zeeland zijn tienduizenden studenten al bijeengekomen op meer dan veertig locaties.

De hele week stond in het licht van het klimaat naar aanleiding van de VN-klimaattop op maandag in New York. Meer dan 60 landen hebben toen beloofd hun inspanningen te verhogen om de klimaatverandering tegen te gaan. De "Week for future" begon met een wereldwijde klimaatstaking op vrijdag 20 september en eindigt vandaag. Vorige week liepen volgens milieu-organisatie 350.org, een van de organisatoren, 4 miljoen mensen mee in de klimaatstaking in meer dan 150 landen.

De Fridays for Future-beweging is begonnen met de wekelijkse staking van Greta Thunberg, een zestienjarige klimaatactiviste, voor het Zweedse parlement. Zij zal voor deze wereldwijde klimaatstaking volgens haar Twitter aanwezig zijn in Montreal, in Canada.

In ons land is er geen klimaatstaking gepland.

Bron: Belga