Oostenrijkse bondskanselier kondigt ontslag van minister van Binnenlandse Zaken aan

Oostenrijkse bondskanselier kondigt ontslag van minister van Binnenlandse Zaken aan

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft aan de president voorgesteld om minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl te ontslaan. Dat heeft hij vandaag aangekondigd tijdens een toespraak in Wenen. Aanleiding voor het ontslag is een video die toonde dat vicekanselier en FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid was geweest om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. Kickl was secretaris-generaal van extreemrechtse FPÖ op het moment van het schandaal, en eerder had minister van Cultuur en vertrouweling van Kurz Gernot Bluemel al gemeld dat het ondenkbaar zou zijn dat Kickl als minister het mogelijke onderzoek naar de zaak zou overzien.

Kurz kondigde zaterdag naar aanleiding van de video al het einde van de coalitie van zijn conservatieve ÖVP met de FPÖ aan. Die dag nam ook Strache ontslag. Nadat bekendraakte dat Kurz ook Kickl wilde ontslaan, kondigden kopstukken van FPÖ aan alle FPO-ministers terug te trekken indien Kickl inderdaad aan de dijk wordt gezet. Vandaag is gebleken dat Kurz wel degelijk bij dat idee blijft. Hij liet ook weten de FPÖ-ministers te willen vervangen door experts.

Kurz heeft aangekondigd het ontslag te vragen aan president Alexander Van der Bellen, omdat officieel enkel de president een minister kan ontslaan. Kickl was verantwoordelijk voor de financiën van de partij op het moment dat de video werd opgenomen, aldus Kurz. Daarom wil hij niet dat de FPÖ'er nog deel uitmaakt van de regering van lopende zaken. Hij verklaarde ook dat hij liever had gehad dat Kickl zelf ontslag nam, zoals Strache dat heeft gedaan.

Kurz zei volgens Duitse media nog "volledige transparantie" en een "totale, onafhankelijke opheldering" te willen in verband met de video. In september vinden normaal gezien vervroegde verkiezingen plaats in Oostenrijk.

Bron: Belga