Ooggetuigen melden dat vliegtuig in brand stond

Ooggetuigen melden dat vliegtuig in brand stond

De Boeing 737-800 die gisterochtend neerstortte in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran, stond volgens ooggetuigen al in brand toen hij zich nog in de lucht bevond. Dat staat in een voorlopig rapport van de Iraanse burgerluchvaartorganisatie CAO. Nog volgens de organisatie had het toestel rechtsomkeer gemaakt. "Volgens ooggetuigen is er een brand uitgebroken op het vliegtuig", zo staat in het rapport op de website van CAO. De getuigenissen zouden afkomstig zijn van mensen op de grond en van mensen die zich aan boord bevonden van een ander vliegtuig.

"Het vliegtuig verdween van de radarschermen toen het een hoogte van 8.000 voet (ongeveer 2.400 meter) had bereikt. De piloot heeft geen enkele radioboodschap uitgezonden over de ongewone omstandigheden", zo staat nog in het rapport dat afgelopen nacht gepubliceerd werd.

Het lijkt er wel op dat de piloot probeerde terug te keren naar de luchthaven. "Het vliegtuig dat aanvankelijk in westelijke richting vloog om de luchthavenzone te verlaten, draaide naar rechts na een probleem en was op de terugweg naar de luchthaven op het moment van de crash", zo meldt CAO nog.

Minister van Transport Mohammed Eslami bevestigt die uitleg ook in een reactie aan het staatsagentschap Isna. "Het vliegtuig heeft vuur gevat door een technisch defect en dat heeft geleid tot een crash", zegt de minister, die speculaties over kwaad opzet van de hand wijst.

De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte gisterochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Bron: Belga