Ondertekening Colombiaans vredesakkoord tussen 20 en 26 september

Ondertekening Colombiaans vredesakkoord tussen 20 en 26 september

De "officiële ondertekening" van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC zal tussen 20 en 26 september gebeuren, zei de minister van Defensie zaterdag. "De officiële ondertekening zal tussen 20 en 26 september gebeuren, in functie van de agenda's van de vele mensen die de ceremonie zullen bijwonen", zei Luis Carlos Villegas.

Tijdens de ceremonie zullen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timoleon Jiménez de akkoorden ondertekenen die afgelopen woensdag werden gesloten in Havana, waar sinds november 2012 vredesgesprekken werden gehouden. Daarmee komt er een einde aan een gewapend conflict dat al meer dan een halve eeuw aansleept.

President Santos zei donderdag op de Amerikaanse televisiezender CNN dat mogelijke locaties voor de ondertekening Cuba, Colombia of de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York zijn.

De dag waarop het akkoord ondertekend wordt, is meteen ook de start van het ontwapeningsproces van de FARC. Dat zal gebeuren onder het toezicht van de VN en zes maanden in beslag nemen, aldus minister Villegas.

De definitieve wapenstilstand treedt vanaf maandag in werking, al vanaf eind juni was een voorlopige wapenstilstand van kracht.

Bron: Belga