Oekraïense president Porosjenko in oog van storm door smokkelaffaire

Oekraïense president Porosjenko in oog van storm door smokkelaffaire

De Oekraïense president Petro Porosjkenko is in het oog van de storm terechtgekomen door een affaire van smokkel van militair materieel uit Rusland. Dat land wordt als een vijandige natie gezien na de agressie tegen Oekraïne. Over een maand zijn er verkiezingen in Oekraïne. Volgens de journalisten van het blad "Nachi Grochi" (Ons Geld) liggen een intieme vriend van de president, de adjunct-secretaris van de Nationale Raad voor veiligheid en defensie Oleg Gladkovski en zijn zoon aan de basis van een grote smokkeloperatie van militaire onderdelen.

De onderdelen werden in Rusland gekocht en dan ter beschikking gesteld van de Oekraïense militairen voor prijzen die drie tot vier keer zo duur zijn. De winst verdween in de zakken van de Gladkovski's.

De smokkel begon in 2015, een jaar na de annexatie van het Krim-schiereiland en het uitbreken van de oorlog met pro-Russsische elementen in het oosten van het land. Sindsdien staat Rusland te boek als een agressieve vijand in Kiev.

Porosjenko krijgt al veel kritiek te verduren, omdat zijn strijd tegen de corruptie mislukt is. Hij zou niet rechtstreeks betrokken zijn, maar Oleg Gladkovski is wel een intieme vriend van hem.

Ex-premier Joelia Timosjenko, rivale van Porosjenko bij de presidentsverkiezingen van 31 maart, heeft al opgeroepen om de afzettingsprocedure voor de president te starten wegens "hoogverraad", "collaboratie met de vijand" en "hulp aan een bezettend land".

De komiek Volodymyr Zelensky, op kop in de peilingen, heeft zich "sprakeloos" genoemd in een video op Facebook: "Die mensen zijn aan de macht gekomen door bloedvergieten en ze verdienen de kost met bloedvergieten."

De woordvoerder van Porosjenko liet op Facebook weten dat de president een onderzoek heeft bevolen naar de beweringen van de journalisten.

Oleg Gladkovski verwerpt categoriek de beschuldigingen aan zijn adres. Hij stelt voor dat hij geschorst wordt uit zijn functie zolang het onderzoek duurt.

Porosjenko zal volgens de peilingen 18 procent van de stemmen halen op 31 maart, een pak minder dan Zelensky.

Bron: Belga