Obama waarschuwt voor "hysterie" na Brexit

Obama waarschuwt voor "hysterie" na Brexit

In een dinsdag verschenen interview heeft de Amerikaanse president Barack Obama gewaarschuwd voor internationale "financiële hysterie" naar aanleiding van de overwinning van het "Leave"-kamp in het brexit-referendum van donderdag. Obama verwacht dan ook niet dat er "grote catastrofale veranderingen" zullen komen, klinkt het in zijn gesprek met de Amerikaanse publieke radio NPR. "Ik zou niet overdrijven. Na het referendum was er wat hysterie, alsof op een of andere manier ook de NAVO verdwenen was, de trans-Atlantische betrekkingen aan het ontbinden waren en elk land zich terugtrok in zijn eigen hoekje. Dat is niet wat er gebeurt", zegt Obama. "Je kan dit volgens mij het beste zien als een pauzeknop die is ingedrukt bij het project van de Europese integratie."

Volgens de Amerikaanse president is de brexit een reactie op de snel groeiende Europese Unie, "die waarschijnlijk sneller en zonder de nodige consensus voortschreed". "Ik denk dan ook dat heel Europa op dit moment zal zeggen: laten we diep ademhalen en uitdokteren hoe we een deel van onze nationale identiteiten kunnen behouden, hoe we de voordelen kunnen plukken van integratie en hoe we om moeten gaan met de frustraties bij sommigen van onze kiezers", luidt het in het interview.

Obama ziet dan ook geen "grote catastrofale veranderingen" in het verschiet en verwijst daarbij naar Noorwegen. "Noorwegen is geen lidstaat van de EU, maar het is een van onze trouwste bondgenoten. In vrijwel elke kwestie zitten ze op dezelfde lijn als Europa en wij en ze steunen dezelfde soort initiatieven als wij", zegt hij. "Als het in de loop van de onderhandelingen, die minstens twee jaar zullen duren, met Groot-Brittannië tot eenzelfde regeling als met Noorwegen zou komen, zou de gemiddelde persoon daar niet veel van merken."

Bron: Belga