Nieuwe Spaanse regering blijft "meer wens dan werkelijkheid"

Nieuwe Spaanse regering blijft "meer wens dan werkelijkheid"

De Spaanse ontslagnemende premier Mariano Rajoy gelooft dat het "meer wens dan werkelijkheid" is dat hij groen licht zal krijgen van het parlement om een nieuwe regering te vormen. Rajoy zal op 30 augustus het vertrouwen van de parlementsleden vragen om opnieuw aan het hoofd van de regering te staan, maar dreigt op een blokkering van de socialisten te stuiten. "De vorming van een regering in Spanje blijft vandaag meer wens dan werkelijkheid", blikte Rajoy zaterdag vooruit tijdens een partijmeeting. Acht maanden na de politieke blokkering in Spanje garandeert niets dat het land uit de impasse zal geraken. Sinds de parlementsverkiezingen van december 2015 en die van juni 2016 zijn de traditionele en nieuwe partijen er niet in geslaagd het eens te raken om een meerderheid te vormen. Rajoy, die sinds 2011 premier was, oefent die functie sindsdien ad interim uit.

Zijn conservatieve partij PP haalde bij die verkiezingen 137 van de 350 zetels binnen, gevolgd door de socialistische partij PSOE met 85 zetels. Rajoy kan hooguit rekenen op 170 stemmen bij de stemming: die van de PP, de liberalen van Ciudadanos en die van een regionale partij van de Canarische Eilanden.

Om de meerderheid te halen, komt Rajoy zes stemmen tekort. Hij kan enkel hopen op een onthouding van de socialisten bij de tweede ronde van de vertrouwensstemming. Dan is slechts een eenvoudige meerderheid nodig. De leider van de socialistische partij, Pedro Sanchez, is echter gekant tegen een tweede regering-Rajoy. Hij verwijt hem een regeerperiode vol besparingsdrift en corruptie. Interne bronnen bij de PSOE hebben de laatste maanden evenwel de mogelijkheid van een "onthouding in laatste instantie" geopperd.

Bron: Belga