Nieuwe Griekse kieswet laat 17-jarigen stemmen

Nieuwe Griekse kieswet laat 17-jarigen stemmen

Het Griekse parlement heeft vrijdag een hervorming van de kieswet goedgekeurd. De kiesleeftijd wordt verlaagd van 18 naar 17, en de bonus van 50 zetels die de winnaar van de verkiezingen tot op heden kreeg, wordt afgeschaft. De hervormingen van de kieswet werden goedgekeurd door 179 van de 300 afgevaardigden. Dat is niet genoeg voor de absolute meerderheid van 200 stemmen waar Grieks premier Alexis Tsipras voor pleitte. Die was noodzakelijk om de hervorming al in te laten gaan vanaf de volgende verkiezingen.

Door de winstbonus van 50 zetels voor de verkiezingswinnaar af te schaffen, een verkiezingsbelofte van Tsipras, wil de Griekse premier "een boost geven aan toekomstige coalitieregeringen, die in veel Europese landen reeds bekend zijn, maar in Griekenland slechts in tijden van crisis een kans kregen".

De bonus van 50 zetels in Griekenland leidde vaak tot regeringen bestaande uit één partij. Linkse partijen zagen daarin een systeem dat aanzette tot corruptie en gebrekkige transparantie. Vóór de vorming van de coalitieregering van Syriza en de Onafhankelijke Grieken (ANEL) in 2015, werd er typisch gealterneerd tussen een regering onder leiding van ofwel het rechtse Neo Dimokratia ofwel het sociaaldemocratische Pasok.

Het zijn dan ook deze twee laatste partijen die tegen stemden, ook al vormden ze in het crisisjaar 2012 reeds noodgedwongen een coalitie.

Sommige experts vrezen dat de hervorming zal leiden tot politieke instabiliteit in Griekenland. Volgens recente peilingen maken de rechtse partijen terrein goed op Syriza, dat zijn verkiezingsbeloften niet kon waarmaken.

Bron: Belga