Netanyahu: "Akkoord met Turkije belangrijke strategische stap"

Netanyahu: "Akkoord met Turkije belangrijke strategische stap"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beoordeelt het verzoeningsakkoord met Turkije als een belangrijke strategische stap. De overeenkomst kan bijdragen tot rust in het Midden-Oosten, dat "in opstand" is, verklaarde Netanyahu in Rome. "Mijn politiek beleid bestaat er in om zwaartepunten van stabiliteit te creëren". Turkije gaat akkoord om de klachten tegen Israëlische soldaten te laten vallen, zei de regeringsleider. In het Turkse parlement zal een overeenkomstige wet verordend worden. De zeeblokkade van de Gazastrook blijft gehandhaafd. Het transport van hulpgoederen via de haven van Asjdod naar de Palestijnse enclave aan de Middellandse Zee zal evenwel mogelijk gemaakt worden. De verbetering van de energie- en waterbevoorrading is ook "belangrijk voor heel Israël", zei Netanyahu.

De toezegging van Turkije om terreuroperaties van de Palestijnse beweging Hamas vanuit Turks grondgebied te verhinderen, maakt deel uit van het akkoord. Daar is de financiering van terreur bij inbegrepen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er zich schriftelijk toe verplicht dat Turkse veiligheidsdiensten bij de zoektocht naar vermiste Israëli's in de Gazastrook zullen helpen, verklaarde Netanyahu. Turkije zal Israël ook steunen bij de toetreding tot internationale organisaties, waarvan het zelf lid is.

Een belangrijk aspect van de verzoening is de gaswinning in de Middellandse Zee. Die opent naast de Egyptische ook de Turkse markt voor Israël en maakt de levering van gas via Turks grondgebied naar Europa mogelijk.

Bron: Belga