Nederlandse regeringsvorming vastgelopen

Nederlandse regeringsvorming vastgelopen

De poging in Nederland om een regering te vormen met de rechtsliberale VVD, het christendemocratische CDA, het linksliberale D66 en GroenLinks is mislukt. De besprekingen zijn op de 61ste dag van de onderhandelingen vastgelopen, liet informateur Edith Schippers vanavond weten.

Schippers heeft de gesprekken afgerond die zij in opdracht van het parlement voerde met de onderhandelaars van de grootste partij VVD en de drie grootste winnaars van de jongste parlementsverkiezingenverkiezingen (CDA, D66 en GroenLinks). Schippers wil haar eindverslag zo snel mogelijk afronden en aanbieden aan de parlementsvoorzitter. Ze sprak sinds 29 maart met de onderhandelaars van de vier partijen over de mogelijkheden van een regering.

Bij de verkiezingen van maart verkreeg de VVD van demissionair premier Mark Rutte 33 zetels, het CDA en D66 elk 19, en GroenLinks 14 zetels in de Tweede Kamer die 150 zetels telt. Vanaf het begin werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier partijen groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden, aldus de openbare omroep NOS. Vorige week donderdag zei Schippers nog te hopen voor de zomer een akkoord te hebben. Schippers (VVD) geeft nog in de loop van de avond toelichting, weet de NOS.

Bron: Belga