Muitende soldaten in Ivoorkust teruggekeerd naar kazernes

De muitende soldaten in de Ivoriaanse stad Bouaké hebben het maandagavond door de regering aangekondigde akkoord aanvaard. Daarmee komt een einde aan vier dagen muiterij in verschillende kazernes in het West-Afrikaanse land. Dat bevestigt onder meer sergeant Cissé Fousseni, woordvoerder van de muiters, dinsdag aan het Franse persagentschap AFP. De inhoud van het akkoord blijft geheim, maar binnen de entourage van de muiters is te horen dat hun eisen volledig ingewilligd zijn, met de betaling van, omgerekend, 7.500 euro nu en 3.000 euro in juni. Minister van Defensie Alain-Richard Donwahi had maandagavond aangekondigd dat de twee partijen tot "een akkoord" gekomen waren, zonder dat akkoord verder toe te lichten. Twistappel voor de muitende soldaten was de uitbetaling van de premies die hen in januari, na een eerste opstand, beloofd werden. Ze eisten toen 18.000 euro premie per persoon, en verkregen de uitbetaling van 7.500 toen. Het resterende bedrag zou hen vanaf mei betaald worden, maar dat gebeurde dus niet.

Met het nieuwe akkoord krijgen de muiters "alles wat we in januari beloofd kregen", aldus een anonieme muiter. De muiters maakten deel uit van een rebellengroep van 8.400 man die president Alassane Ouattara tijdens de verkiezingscrisis van 2010-'11 steunden en die nadien opgenomen werden in het leger.

Bij het geweld raakten al twintigtal mensen gewond, onder wie verschillende burgers die geraakt werden door kogels die door de militairen afgelopen weekend in de lucht werden afgeschoten in Bouaké, in het centrum van het land.

Bron: Belga