Moskou hekelt Amerikaanse rakettest als "escalatie van militaire spanningen"

Moskou hekelt Amerikaanse rakettest als "escalatie van militaire spanningen"

Rusland hekelt de Amerikaanse rakettest van zondagnamiddag als een "escalatie van militaire spanningen". Het Amerikaanse leger heeft zondagnamiddag een conventionele van op de grond gelanceerde kruisraket getest, een gevolg van het einde van het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF). Het gaat om het soort raket dat door dat verdrag was verboden. "We betreuren dat alles. De Verenigde Staten kiezen op een flagrante manier de weg van een escalatie van militaire spanningen, maar we geven niet toe aan de provocatie", aldus de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov.

De test van de kruisraket toont volgens hem ook aan dat Washington zulke systemen al langer aan het ontwikkelen is. "Er kan geen duidelijkere en meer expliciete bevestiging zijn van het feit dat de Verenigde Staten zulke systemen voor een lange tijd aan het ontwikkelen zijn, de voorbereidingen om uit het verdrag terug te trekken inbegrepen", aldus Rjabkov.

"We zullen niet toegeven aan provocaties. Zoals de Russische president gisteren in Frankrijk zei, herhalen we ons engagement voor een unilateraal moratorium op de ontplooiing van op de grond gestationeerde middellangeafstandssystemen tot de VS zulke systemen in sommige delen van de wereld inzetten", zei hij.

Bron: Belga