Minstens 38 doden en 92.000 daklozen door overstromingen in Niger

Minstens 38 doden en 92.000 daklozen door overstromingen in Niger

Sinds begin juni zijn al minstens 38 mensen om het leven gekomen en zijn 92.000 anderen dakloos geworden door zware overstromingen die veroorzaakt werden door hevige regen, voornamelijk in de zones die in de woestijn liggen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties over de situatie in Niger op 27 augustus. In een eerste balans van midden augustus sprak de Nigerese overheid over 14 doden en 46.000 ontheemden. Volgens het VN-coördinatieagentschap voor humanitaire zaken (OCHA) is de sterke stijging van het aantal slachtoffers te wijten aan de "hevige regenval in augustus".

Door overstromingen van de Niger zijn bovendien al meer dan 26.000 geiten, schapen, koeien en kamelen omgekomen, werd al meer dan 900 hectare land verwoest en werden meer dan 9.000 woningen verwoest, aldus de VN op gezag van de humanitaire coördinatiecel van de Nigerese overheid.

Volgens de VN woont 75 procent van de getroffen burgers in de regio's Maradi (zuiden), Tahoua (westen) en Agadez (noorden). Die laatste twee regio's liggen in het midden van de woestijn. In bepaalde dorpen in Agadez viel op enkele uren tijd tot 115 millimeter water, wat meer is dan de gemiddelde jaarlijkse regenval.

Volgens het rampenplan dat Niger opstelde met behulp van ngo's, zouden dit jaar ongeveer 105.000 mensen getroffen zijn door de overstromingen. "Meer dan 85 procent van de mensen in risicogebieden werd al getroffen", aldus de VN. In totaal hebben al 52.800 mensen hulp gekregen van de overheid en ngo's. Talrijke daklozen worden opgevangen in scholen en openbare gebouwen.

Niger is een van de armste landen ter wereld, dat bovendien al meer dan 300.000 vluchtelingen heeft opgevangen die op de vlucht zijn voor de islamistische groep Boko Haram.

Bron: Belga