Microsoft waarschuwt voor cyberaanvallen in aanloop naar verkiezingen

Microsoft waarschuwt voor cyberaanvallen in aanloop naar verkiezingen

Informaticagigant Microsoft heeft vandaag gewaarschuwd voor een toename van cyberaanvallen, zeker vanuit Rusland. Dat doet het bedrijf nadat het een reeks hackpogingen heeft vastgesteld, enkele maanden voor de Europese verkiezingen. "We hebben onlangs activiteiten vastgesteld die zich richten op de democratische instellingen in Europa, in het bijzonder in Duitsland", schrijft Tom Burt, vicepresident van Microsoft en verantwoordelijke voor de veiligheid, in een officiële blog van de groep.

"De aanvallen beperken zich niet tot de politieke campagnes, maar viseren ook denktanks en ngo's die werken rond thema's als democratie, de integriteit van verkiezingen of openbaar beleid en die vaak in contact staan met overheidsfunctionarissen", aldus Burt.

Het bedrijf zegt tussen september en december 2018 een reeks van aanvallen te hebben vastgesteld tegen een honderdtal werknemers van verschillende denktanks in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Roemenië en Servië. Het gaat om aanvallen op werknemers van de denktanks Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik en The German Marshall Fund en de ngo The Aspen Institutes. Deze aanvallen tonen aan dat "het nog nooit zo belangrijk is geweest om waakzaam te zijn om onze democratieën te beschermen tegen buitenlandse inmenging", reageert Karen Donfried, voorzitter van German Marshall Fund.

Microsoft blijft de oorsprong van de aanvallen onderzoeken, maar "we zijn zeker dat vele van hen het werk zijn van een groep die zichzelf Strontium noemt", klinkt het. Die naam werd in het verleden geassocieerd met Russische geheime diensten en andere aanvallen die de VS viseerden voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Bron: Belga