Meer dan 350 Venezolaanse manifestanten opgepakt en al 20 doden

Meer dan 350 Venezolaanse manifestanten opgepakt en al 20 doden

In Venezuela zijn deze week bij onlusten al meer dan 350 manifestanten opgepakt en al minstens 20 doden gevallen. Dat meldt de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties (VN). Het is al al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. President Nicolas Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden. Opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido riep zichzelf woensdag echter uit tot interim-president van Venezuela en kreeg de steun van een aantal Amerikaanse landen. Europa vraagt dat er eerlijke verkiezingen worden georganiseerd. Het leger steunt Maduro.

Deze week kwamen bij verschillende demonstraties honderdduizenden mensen op straat om te protesteren tegen het regime van Maduro. Volgens de mensenrechtenorganisatie Observatorio Venezolano de Conflictivididad Social (OVCS), die wel vaker kritiek uit op Maduro, zijn deze week al zeker 26 mensen om het leven gekomen bij de onlusten. De VN spreken vrijdag van 20 doden en meer dan 350 opgepakte demonstranten. Nog volgens de VN zijn er "talrijke" gewonden.

Venezuela wordt geteisterd door een enorme economische en politieke crisis. De jaarlijkse inflatie heeft bijna 2 miljoen procent bereikt en miljoenen mensen zijn naar het buitenland gevlucht.

Bron: Belga