Lutsenko boekt derde ritzege bovenop Green Mountain

Lutsenko boekt derde ritzege bovenop Green Mountain

De Kazak Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) won vandaag de vijfde etappe van de Ronde van Oman (2.BC) met aankomst bovenop Green Mountain. Met zijn derde ritzege verstevigt hij uiteraard ook zijn leidersplaats. De finish van de rit was dan wel bovenop de Green Mountain getrokken, de aanloop van ruim 145 kilometer richting de slotklim was golvend. Die werd kleur gegeven door de Belgen Stijn Steels (Roompot - Charles), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen - Baloise) en Julien Mortier (Wallonie-Bruxelles) die na zeven kilometer in de aanval trokken met drie Fransen.

In het peloton controleerden Astana en Bahrein - Merida de debatten. Zij beschikten met respectievelijk leider Lutsenko (die vorig jaar de basis voor zijn eindwinst legde op Green Mountain) en Domenico Pozzovivo (vijfde in de stand op 0:27) over de twee belangrijkste kandidaten voor rit- en eindwinst. Toch werd de kracht van de kopgroep onderschat: de Fransman Fabien Grellier hield ei zo na stand op de slotklim, goed voor 5,7 km aan 10,5 procent met een steilste kilometer van 13,5 procent.

Lutsenko was op die klim de enige die nog op en over Grellier kon gaan, en dat amper tweehonderd meter voor de streep. De Kazakse kampioen won uiteindelijk met zeven seconden voorsprong op de Fransman van Direct Energie. Pozzovivo werd derde voor Rui Costa en witte trui Elie Gesbert. Eliot Lietaer (Wallonie-Bruxelles) was de beste Belg in de daguitslag op plaats 13. Steff Cras (Katusha - Alpecin) werd 15e.

Greg Van Avermaet moest zijn tweede plaats in het algemene klassement afstaan. Hij finishte als 32e. Lietaer is nu de beste Belg in de stand op rang zeven. Met 0:44 voorsprong op dichtste concurrent Pozzovivo lijkt Lutsenko met nog één vrij vlakke etappe te gaan nu al zeker van een tweede opeenvolgende eindzege in Oman.

Bron: Belga