'Lula' beschuldigd van "belemmering van de rechtsgang"

'Lula' beschuldigd van "belemmering van de rechtsgang"

De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio 'Lula' da Silva (2003-2010) is vrijdag in het onderzoek naar het corruptieschandaal Lava Jato rond het staatsbedrijf Petrobras (Petroleo Brasileiro) door het parket in Brasilia beschuldigd van "belemmering van de rechtsgang". Bij het Petrobras-schandaal zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici, onder wie Lula.

Lula, een icoon van het linkse politieke veld in Brazilië, zal zich samen met zes anderen, onder wie bankier André Esteves, veehouder en vriend van Lula Jose Carlos Bumlai en ex-senator van Lula's Arbeiderspartij Delcidio do Amaral, moeten verantwoorden voor het belemmeren van het onderzoek naar het schandaal. Ze zouden geprobeerd hebben om te voorkomen dat ex-directeur van Petrobras Nestor Cervero, die in de gevangenis zit als het vermoedelijke brein achter het schandaal, zou getuigen in de rechtbank.

"Lula heeft al alles uitgelegd aan de procureur-generaal van de Republiek, in een verklaring, waarin staat dat hij nooit is tussengekomen of geprobeerd heeft tussen te komen in verklaringen die gelinkt zijn aan operatie Lava Jato", aldus de advocaten van Lula in een mededeling.

De beschuldiging tegen Lula zou het gevolg zijn van een getuigenis van Delcidio do Amaral, die besloot uit de biecht te klappen in ruil voor strafvermindering.

Lula maakte in maart zijn comeback op het Braziliaanse politieke toneel, toen president Dilma Rouseff, die er zelf ook van wordt verdacht betrokken te zijn bij het Petrobrasschandaal en momenteel geschorst is, hem aanstelde als kabinetschef. Die benoeming werd beschouwd als een poging om gerechtelijke stappen tegen de ex-president te vermijden.

Bron: Belga