Londen roept schepen op Straat van Hormoez te vermijden

Het Verenigd Koninkrijk raadt Britse schepen aan voorlopig de Straat van Hormoez te vermijden. Dat zegt een woordvoerder van de Britse regering, nadat Iran een tanker in beslag heeft genomen die onder Britse vlag vaart. "We blijven erg bezorgd over de onaanvaardbare acties van Iran, die vanzelfsprekend een uitdaging vormen voor de vrijheid van internationale scheepvaart. We hebben Britse schepen aangeraden voorlopig buiten de zone te blijven", zegt Londen in een mededeling.

De tanker - de Stena Impero - ligt intussen voor anker in de haven van Bandar Abbas, in het zuiden van Iran. Daar zal hij volgens de havenautoriteiten aangemeerd blijven voor de duur van een onderzoek naar de aanvaring met een vissersboot. "Volgens de wet moet na een ongeval een onderzoek volgen naar de oorzaken", luidt het.

De 23 bemanningsleden bevinden zich aan boord van het schip. Achttien onder hen, onder wie de kapitein, hebben de Indiase nationaliteit. De anderen zijn afkomstig uit de Filipijnen, Letland en Rusland. Het schip zelf heeft een Zweedse eigenaar. Die verklaarde dat het schip volledig in conformiteit was met de internationale en scheepvaartregels.

Bron: Belga