Lokale verkiezingen begonnen in Italië en Roemenië

Lokale verkiezingen begonnen in Italië en Roemenië

Zowel in Italië als Roemenië zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de lokale verkiezingen. Ze gelden als een belangrijke test voor de regeringen in Rome en Boekarest. Ongeveer een kwart van de Italiaanse stemgerechtigden wordt zondag aan de stembus verwacht. In de grote steden zijn burgemeesterssjerpen de inzet. Enkel in Turijn is de kandidaat van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Matteo Renzi de uitgesproken favoriet. In Rome, Napels en mogelijk ook Milaan moet de PD de nederlaag vrezen.

Zo ligt in Rome de kandidaat van de Movimento Cinque Stelle (M5S) van komiek Beppe Grillo op kop in de peilingen. Mits winst van de Vijfsterrenbeweging krijgt Rome voor het eerst een vrouwelijke burgemeester met de 37-jarige Virginia Raggi.

Bij de lokale verkiezingen in Roemenië start centrumlinks (PSD) dan weer als favoriet en gaan waarnemers uit van een nederlaag voor de centrumrechtse PNL van president Klaus Iohannis. In de hoofdstad Boekarest is PSD-kandidate Gabriela Firea alvast favoriet.

Bron: Belga