Libische premier sluit internationale militaire interventie uit

Libische premier sluit internationale militaire interventie uit

De eerste minister van de Libische eenheidsregering, Fayez al-Sarraj, wil geen internationale militaire interventie om Islamitische Staat (IS) te bestrijden in zijn land. De terreurgroep maakte eind 2014 haar intrede in Libië. "Het is waar dat we hulp nodig hebben van de internationale gemeenschap in onze strijd tegen het terrorisme en het is waar dat we die al hebben ontvangen. Maar we hebben het hier niet over een internationale interventie", zegt hij in een kranteninterview dat zondag wordt gepubliceerd.

"Een interventie van grondtroepen is in strijd met onze principes. Daarom willen we die vermijden", aldus Sarraj wiens regering door de internationale gemeenschap erkend wordt alsook door de voormalige machthebbers van de hoofdstad Tripoli en de gewapende milities in het westen van het land.

"We hebben daarentegen satellietbeelden, inlichtingen en technische hulp nodig. Geen bommen", zo voegt hij toe.

De nieuwe Libische regering is sinds twee maanden gevestigd in Tripoli en heeft het moeilijk haar gezag te doen gelden in het land waar geweld en verdeeldheid heersen sinds de val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011. "Onze aanpak om het land weer op te bouwen berust op drie pijlers: economie, veiligheid en een nationaal akkoord dat eenheid en verzoening brengt voor ons land", zo zegt hij aan de krant.

De eerste minister meent ook dat de "totale overwinning op IS in Sirte" nabij is. "We zullen ook de controle kunnen verwerven over alle gebieden die de beweging veroverd heeft. We hopen dat de oorlog tegen het terrorisme Libië kan verenigen. Maar hij zal lang duren, en dat weet de internationale gemeenschap ook", zo waarschuwt hij.

Bron: Belga