Laatste slavenschip dat in VS aankwam gevonden in Alabama

Laatste slavenschip dat in VS aankwam gevonden in Alabama

Het wrak van het laatste schip waarvan geweten is dat het slaven naar de Verenigde Staten heeft gebracht, is teruggevonden in de Amerikaanse staat Alabama. Dat hebben wetenschappers en de autoriteiten bevestigd. Het schip Clotilda werd aan de Mobile River in Alabama teruggevonden, aldus het Smithsonian Institute. Het vervoerde illegaal 110 Afrikanen naar Alabama, vijftig jaar na het verbod op het invoeren van slaven in de VS in 1807.

De zoektocht naar het zeilschip, die bijna 160 jaar geleden begon, werd gevoerd door de Alabama Historical Commission (AHC) en de maritieme archeologische groep SEARCH, met de hulp van het National Museum of African American History and Culture's Slave Wrecks Project (SWP) van het Smithsonian.

Na de aankomst van de West-Afrikanen in 1807 werden ongeveer 25 mensen verkocht aan slavenhandelaars, maar de meeste opvarenden bleven in Mobile, Alabama. Na de Amerikaanse burgeroorlog richtten de overlevenden van de Clotilda Africatown op.

"Dit is een manier om een verhaal te vertellen waarover te vaak gezwegen wordt", aldus co-directeur van SWP, Paul Gardullo. "Africatown is een gemeenschap die economisch aangetast is, en daar zijn redenen voor. Gerechtigheid kan leiden tot erkenning, gerechtigheid kan leiden tot harde, eerlijke gesprekken over reparatie en verzoening."

De VS hebben de slavenhandel verboden op 25 maart 1807, maar de ban werd pas van kracht in 1808. De handel in slaven duurde echter voort tot de Emancipatieproclamatie van 1863 een einde maakte aan de burgeroorlog en alle slaven bevrijdde die werden vastgehouden in de rebellerende zuidelijke staten.

Bron: Belga