Kadyrov: vijftig islamisten opgepakt in Tsjetsjenië

In de autonome Russische republiek Tsjetsjenië zijn meer dan 50 leden van een islamistische groep opgepakt, zo heeft de autoritaire leider Ramzan Kadyrov zondag bekendgemaakt. Hij publiceerde zondag een video op het sociale netwerk Instagram, waarop te zien is hoe hij een in Grozny opgepakte, vermoedelijke islamist ondervraagt. De groep zou aanslagen hebben gepland in opdracht van een Tsjetsjeen bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. "Nu is de groep uitgeschakeld, meer dan vijftig leden zijn naar politiekantoren gebracht", aldus Kadyrov. Hij regeert de republiek in de noordelijke Kaukasus met harde hand en krijgt daarbij rugdekking van het Kremlin in Moskou.

Op 12 januari kwamen nog zes mensen om het leven - vier vermoedleijke rebellen en twee leden van de veiligheidsdiensten - in Tsjetsjenië tijdens een vuurgevecht. Op 18 december werden volgens Kadyrov zeven rebellen gedood bij een aanval op de politie.

Gewapende incidenten worden nochtans almaar zeldzamer in Tsjetsjenië. Na de eerste Tsjetsjeense oorlog van 1994 tot 1996 is de rebellenbeweging gaandeweg in islamistisch vaarwater geraakt en heeft ze haar actieterrein uitgebreid tot de hele regio van de noordelijke Kaukasus.

Bron: Belga